240702 – Högsjö BK v Jäders IF 5-4

Arena: Högsjö IP
Match: Division 4 Söderland
Publik: 280
Målen: 1-0 (6) Emil Olsson, 2-0 (17) Casper Bergström, 2-1 (29) Rami Oraha, 3-1 (30) Emil Olsson, 3-2 (33) Ayoub Abassi (straff), 3-3 (36) Rami Oraha, 4-3 (42) Casper Bergström, 4-4 (45) Ayoub Abassi, 5-4 (57) Joel Puman
Matchens lirare: Emil Olsson, HBK

Högsjö BK är fan mitt nya favoritlag.
Vilken kväll.
Vilken match.
Och vilken gräsmatta.

Efter ett par dagar hos farsan i Sutterhöjden var det dags att åka hem. Då dammsuger man så klart schemat för att se var man ska stanna för att se en match på vägen.
Den här gången föll valet på Högsjö – på gränsen mellan Södermanland och Närke.
Och vilken vilken fullträff det blev.
Högsjö v Jäder är nog topp fem bästa matcher jag någonsin sett.

Efter att jag varit inne i ett par samhällen på vägen och kollat planer kom jag fram till Högsjö, ett litet samhälle i Vingåkers kommun med 600-700 innevånare, tio minuter innan kick off. Det var smockfullt på parkeringen, men jag hittade en liten lucka mellan två grushögar. 50 kronor i inträde. Det ska sägas direkt att Högsjö IP inte är så mycket till anläggning att skriva hem om. Ingen vidare entré att tala om. Ingen läktare, det fanns bänkar som liknade en läktare på ena långsidan. Och inget extra så.
Men gräsplanen såg ut att vara i fantastiskt skick och det var folkfest.
Grillen i högform och musik i högtalarna.
Dessutom väldigt mycket folk på plats.

Jag hade direktör Skörd i lurarna så jag ställde mig lite enskilt på bortre lång. Därifrån fick jag se en sällan skådad första halvlek. Typ allt hände.
Det var så bra att de 45 minuterna kändes som fem minuter.
Ett till synes ungt och hungrigt hemmalag gick snabbt fram till 2-0 tack vare väldigt spetsigt anfallsspel även om det var gästande Jäders IF från Eskilstunas utkanter som förde spelet.

Gästerna reducerade i den 29:e minuten, men HBK svarade direkt och gick upp till 3-1 minuten efter. Det hände så mycket grejer att jag fick anteckna i mobilen.
Sen kom 3-2 på en oerhört tveksamt dömd straff. Genom hela halvleken hade jag kontinuerliga samtal med hemmalagets högerback Gabriel Andersson.
Han var inte imponerad över domarkvaliteten.
Det var inte jag heller.
Och det skulle bli värre.

Jäder kvitterade på straffen. Men sex minuter senare kom 4-3. Nu skulle det inte stanna där i första halvlek för när gästerna fick en frispark i bra läge hade hemmaspelarna snack med domaren. Då skickade Ayoub Abassi in 4-4.
Det var missnöje runt den välbesökta planen kan jag rapportera om.
Halv andfådd efter den otroligt händelserika halvleken gick jag bort och köpte mig en utmärkt korv och en Zingo för att lugna ner mig.

Andra halvlek kom inte upp i samma nivå som första, men var ändå välspelad och underhållande. Joel Puman nickade snyggt in 5-4 efter knappa kvarten och HBK:s öppning av sista 45 var krispig.
Det var inget snack när de kom farande i attackerna och kanske skulle dom ha avgjort matchen redan här.
Nu blev det inte så och naturligt flyttade Jäder fram på slutet. Men 13 minuter kvar att spela sköt en av deras inhoppare stolpe, stolpe ut.
Närmare än så kom inte gästerna.
Hemmapubliken, som genom hela matchen öppet luftade sitt missnöje med domaren, kunde knalla hem nöjda den här tisdagskvällen.
Det var typ halva byn det. För publiksiffran var imponerade 280 personer.

Mycket nöjd med mitt besök körde jag via Vingåker till Katrineholm där jag stannade och handlade på ICA Maxi. Sen Malmköping, Strängnäs, Södertälje och hem.
Klockan var nästan midnatt när jag sladdade in i garaget i Blåsut.